Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2024

Gösterim: 56

Başvuru Aşamaları

Başvurular Hakkında

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu ayda bir toplanmaktadır. (Kurul, gerekli durumlarda, komisyon başkanın çağrısı üzerine de toplanabilir). Her ayın son 5 iş gününe kadar alınan başvurular takip eden ay içerisinde yapılacak toplantıda değerlendirilmektedir.

Başvuru için gerekli evraklar:

  • Başvuru Formu (Başvuru formunda, sadece başvuru sahibinin özgeçmişinin olması yeterlidir)
  • Ücret Dekontu (Gerekliyse)

Başvuru Süreci

Web sayfasında bulunan başvuru formu doldurularak ilgili yerler ıslak imza ile imzalanmalıdır. Islak imzalı başvuru formu ve varsa ekleri taranarak (başvuru formundaki sıraya göre taranmalıdır) PDF formatında etik kurul resmi iletişim adresi olan  kliniketik@bandirma.edu.tr adresine e-mail olarak   gönderilmeli ve başvuru formunun asıl nüshaları Etik Kurulu Sekreterliğine teslim edilmelidir. 

Başvurularla ilgili araştırmacıların dikkat etmesi gereken hususlar;

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu ’na yapılan / yapılacak başvurularda araştırmacıların aşağıda belirtilen hususları dikkate almaları gerekmektedir.

  • Etik kurula yapılacak başvurularda sorumlu araştırmacının doktorasını tamamlamış olması gerekmektedir. Doktorasını tamamlamamış araştırmacılar ise doktorasını tamamlamış bir sorumlu araştırmacı ile yardımcı araştırmacı olarak etik kurula başvuru yapabilirler.
  • Etik kurula yapılacak her türlü başvuru evrakı (yeni başvurular, düzeltilmiş başvurular, dilekçeler vb.)  ilk olarak Etik Kurulu Sekreterliğine teslim edilmelidir.
  • Etik kurul başvuru formunda ilk sayfa hariç diğer sayfalar sorumlu araştırmacı tarafından doldurularak ilgili yerler sorumlu araştırmacı ve diğer araştırmacılar tarafından mavi kalem kullanılarak ıslak imza ile imzalanmalıdır (PDF şeklindeki imzalar geçerli değildir). 
  • Etik kurul başvuru evrakları- ister yeni başvuru olsun isterse düzeltme istenilen başvurular olsun- ıslak imza ile imzalanarak PDF formatında kaydedilmeli ve bir nüsha çıktı halinde Etik Kurul Sekreterliğine teslim edilmelidir.  PDF formatındaki dosya (ister yeni başvuru isterse düzeltilmiş başvuru olsun) etik kurul resmi iletişim adresi olan  kliniketik@bandirma.edu.tr   adresine de e-posta olarak gönderilmelidir.
  • Düzeltme istenilen başvurularda düzeltme sonrası teslim edilen yeni dosyada yapılan   düzeltmeler metin içinde bold olarak gösterilmelidir. Düzeltme istenilen başvurularda etik kurul başvuru dosyasının toplantı gündemine alınabilmesi için bir sonraki toplantı tarihinden en az 5 iş günü öncesi Etik Kurul Sekreterliğine evrak kayıta teslim edilmesi gerekir. Acil olan araştırma dosyaları kurul başkanının teklifi ile kurula sunulabilir. İstenilen düzeltmelerin bir sonraki toplantı tarihine kadar tamamlanıp teslim edilmemesi halinde yapılan başvuru için “RED” kararı verilecek ve yapılan itirazlar kabul edilmeyecektir.
  • Etik kurul başvuru dosyasının toplantı gündemine alınabilmesi için toplantı tarihinden en az 5 iş günü öncesi Etik Kurul evrak kayıta teslim edilmesi gerekir. Acil olan araştırma dosyaları kurul başkanının teklifi ile kurula sunulabilir.
  • Etik kurul başvurusunda bulunan sorumlu araştırmacı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi dışından bir araştırmacı ise Etik Kurul Başvuru Ücreti ödemelidir. Ücretin ödeneceği banka hesap bilgileri etik kurul web sayfasında yer almaktadır. Araştırmacılar arasında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi personeli yer alsa bile sorumlu araştırmacı kurum dışından ise yine de ücret ödemesi gerekmektedir.
  • Etik kurul, yapılan başvurularda Etik Kurul Yönergesi’nin hükümleri doğrultusunda değerlendirme yaparak karar vermekte olup gerektiğinde araştırmacılardan ayrıntılı bilgi ve düzeltme isteme hakkına sahiptir.
  • Etik kurul, araştırmaların izlenmesi ve takibi ile de yükümlüdür. Bu sebeple etik kurul onayı alındıktan sonra araştırmanın yürütülmesi sürecinde belirtilen araştırma koşullarında değişiklik olması durumunda bu değişikliklerin (kurum izinlerinin sonuçları, araştırmacı eklenmesi / çıkarılması, araştırmanın tamamlanması / tamamlanamaması vb. konularda) bir dilekçe ile   sorumlu araştırmacılar tarafından etik kurula bildirilmesi zorunludur.
  • NOT: Etik Kurula yapılacak başvurularda sorumlu araştırmacının Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi dışından bir araştırmacı olması durumunda başvuru ücreti alınmaktadır. Kurum dışı başvurular için başvuru ve değerlendirme ücreti 1500 TL, aynı başvuru için düzeltme sonrası ikinci kez yapılan değerlendirme ücreti ise 500 TL’dir.